• O Pagu

  Otok Pag je jedini hrvatski otok koji je podijeljen između dvije županije.

O otoku Paga

Otok Pag nalazi se između otoka Raba, Oliba i Vira, u neposrednoj blizini kopna. S površinom od 286,6 km2 jedan je od najvećih otoka na Jadranu, a sa 270 km surove stjenovite obale, otok je s najduljom obalnom linijom na Jadranu, prepunom zaljeva, uvala i prekrasnih plaža. Otok Pag je poznat kao jedan od najsunčanijih otoka na Jadranu s preko 2500 sunčanih sati godišnje. Prosječna godišnja temperatura je 15 stupnjeva Celzija. Svaka, čak i mala uvala blago se spušta prema moru i ima pješčane plaže s finim, gotovo kristalnim pijeskom. Postoje velike razlike između istočnog i zapadnog dijela otoka. Istočni dio, okrenut prema kopnu ima strmi, hrapav izgled, ukrašen brojnim visokim grebenima, a zapadni dio je znatno niži, zeleniji i ugodniji.


Pag u Hrvatskoj velika je atrakcija svim novim gostima zbog svojih ljepota koje čini sa svojim naseljima, poznatim turističkim atrakcijama kao što su grad Pag i Novalja, mjesta smještena na sjeveru otoka. Oba mjesta nude prekrasne plaže i široku paletu sportskih i zabavnih sadržaja, ali su bitno drugačije. Dok gradom Pagom vlada mirna i obiteljska atmosfera s naglaskom na kulturne atrakcije, Novalja je posebna zbog noćnog života i tuluma. Glazbeni spektakli na plaži Zrće u Novalji su vjerojatno najpoznatija zabava u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, dokaz tome je što privlači svake godine sve više posjetitelja iz cijelog svijeta. Odnosno na stari grad, čije ruševine možete posjetiti nešto južnije od današnjeg gradskog centra i s vrha brežuljka na kojem su smještene uživati na pogled prema Pagu i solani.

Uske paške uličice bogate su spomenicima kulturne baštine, ali i dućanima koji nude tradicijske proizvode te konobama gdje ćete moći uživati u lokalnim specijalitetima.Za grad Pag veže se dakako sol, koja se u paškim solanama proizvodi od davnina – u dokumentu iz 999. godine prvi se put spominje proizvodnja soli u Pagu.
Još jedan tradicijski proizvod Paga je Paška čipka, koja je zbog svoje posebnosti uvrštena na UNESCO popis svijetske kulturne baštine.

 • Paški sir

Paški sir je gastronomski specijalitet otoka Paga

U postupku proizvodnje paškog sira zadržane su drevne liburnske tehnologije. Proces se sastoji od mužnje, sirenja i dozrijevanja sira. Mužnja paške ovce počinje u siječnju. Ovčje mlijeko se najprije siri, odnosno, prolazi poseban postupak miješanja s takozvanim sirišćem, uz lagano dogrijavanje. Nakon toga se mlijeko pretvara u posebnu, vrlo gustu mliječnu kašu, iz koje se vade bijele grudice i stavljaju u kalupe. Od ostataka nastaje sirutka. Nakon što se zgrušano mlijeko stavi u kalupe, ono se određeno vrijeme drži u salamuri, što je naziv za vrlo zasoljenu vodu. Nakon toga se koluti sira, teški od dva do tri kilograma, stavljaju u posebne, zamračene prostorije, na drvene police, gdje sir prolazi postupak sazrijevanja. Što sir dulje sazrijeva to je kvalitetniji. U prodaji se mogu naći dvije vrste paškog sira. To su mladi i stari sir.

 • Paška sol
 •  

  Pag je od 16. stoljeća najsjevernija solana u Hrvatskoj. U mjestu Pagu nalaze se golema kamena skladišta soliProsika. Devet kamenih hala dugačkih 38, a širokih 12 metrov. Danas, nažalost, ne služe svojoj svrsi. Solana Pag najveći je proizvođač morske soli u Hrvatskoj, a svoju proizvodnju temelji na tisućljetnoj tradiciji proizvodnje soli na otoku Pagu. Tehnologija proizvodnje soli koristi prirodne prednosti područja koje, uz čisti okoliš i mnogo sunčanih dana, karakterizira pogodan vjetarpa time paška sol svojom kvalitetom spada među najkvalitetnije u Europi i svijetu.

 • Paška čipka
 • Paški sir je gastronomski specijalitet otoka Paga

  Grad Pag je nadaleko poznat i po paškoj čipki čija se ručna izrada održava već stoljećima. Svaka čipka je zaseban unikat, a taj spori i naporni ručni rad živi i danas na uličicama starog grada

  Galerija slika

  Mjesta dobre hrane